top of page
תמונת הסופר/תעו"ד ונוטריון מירי שאול בלס

האם לידוע/ה בציבור יש זכות לרשת את בן/בת זוגם?

לעניין הזכות לרשת, אין הבדל בין בני-זוג הנשואים זה לזה ובין בני-זוג החיים יחד כידועים בציבור.

שולה מקיימת קשר קבוע עם יוסי מזה 15 שנה, שניהם גרושים עם ילדים מנישואים קודמים, והם מנהלים מערכת יחסים מוצלחת של 'פרק ב" בחייהם.

 

השניים מתגוררים יחד באותה הדירה, תורמים, שניהם, כלכלית, להוצאות הבית ומתנהלים כבני-זוג לכל דבר ועניין.



נשאלת השאלה, האם היותם של בני הזוג 'ידועים בציבור' מקנה להם זכות לרשת את בן/בת-זוגם לאחר שאלו ילכו לעולמם?

ובכן, רבים יופתעו לשמוע כי ברירת המחדל בהתאם לחוק הינה כי ידוע/ה בציבור זכאים לרשת את בן/בת זוגם כשם שבני-זוג הנשואים זה לזה היו זכאים לרשת!

המשמעות המעשית היא שאין הבדל בין בני-זוג הנשואים זה לזה ובין בני-זוג החיים יחד כידועים בציבור לעניין הזכות לרשת, ולענייננו, כי במקרה של פטירה של אחד מבני-הזוג הידועים בציבור - בן-הזוג השני יהיה זכאי לחלק ניכר מירושתו.

מצב דברים זה עלול להיות מאוד בעייתי, היות וידועים בציבור, כמו שולה ויוסי בדוגמא שלפנינו, לא תמיד מעוניינים שכל הנכסים עבורם עמלו במהלך חייהם, לרבות אלה שהיו בבעלותם טרם שהכירו את בן/בת-הזוג הנוכחים, יועברו בירושה לבני-זוגם הנוכחיים לאחר פטירתם, וקל וחומר כשיש להם ילדים מנישואים קודמים שהם מעוניינים לדאוג להם כלכלית.


כיצד ניתן למנוע מידוע/ה בציבור את הזכות לרשת על-פי החוק?

ובכן, הפתרון למצב דברים זה כרוך בעריכת צוואה חוקית מתאימה, שבה בן/בת-הזוג יכול להורות מפורשות כיצד ולמי הוא מעוניין לחלק את עזבונו. במקרים רבים, תידרש גם עריכתו של הסכם ממון בין הצדדים להבהרת הפרדת הבעלות בין הנכסים השונים של בני-הזוג.

בצוואה ניתן לבחור שלא להכליל את בן/בת הזוג הידוע/ה בציבור, או שכן להכלילם, לרבות האפשרות להגביל את חלקם בירושה לסכום ו/או נכס מסויים וכיוצב'.  

במצב דברים זה, שבו בן/בת הזוג ערכו מבעוד מועד צוואה חוקית מתאימה, הוראותיה הן אלה שיחולו לאחר פטירתם ביחס לעזבונם, ולא ברירת המחדל הקבועה בחוק.

בכך יושגו כל המטרות, גם הדאגה לילדים, וגם קבלת החלטה עניינית לגבי האופן שבן/בת זוגם ירש אותם, אם בכלל. כך שמה שבן/בת הזוג רוצה ומחליט שיקרה עם עזבונו לאחר פטירתו זה מה שיהיה.

ככול שאתם נמצאים במערכת יחסים זוגית ומעוניינים בהסדרת הנושא, רצוי ומומלץ להיעזר במומחה בתחום דיני המשפחה, צוואות וירושה, שיוכל לייעץ, להכווין ולברר יחד איתכם את דרך הפעולה האידאלית עבורכם.


 

הערה: רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה ו/או קבלת כל החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.


6 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page